תוכנית המתאר הארצית – תמ”א 38


תוכנית המתאר הארצית, תמ”א 38 נוסדה כדי לחזק מבנים של בניינים שיגנו על דיירי הבניין מפני רעידות אדמה. התוכנית כוללת חוקים וכללים שמכוונים את קבלן כיצד ליישם את התוכנית. החל מקבלת אישורים למבנים שניתן להרוס ולהקים מחדש ועד לעידוד הוספת תוספות בנייה שיעודדו את דיירי הבניין ואת הקבלן ליישם את התוכנית.

להלן שאלות ותשובות על התמא
1. מי זכאי למימוש התוכנית?
בניינים שהוקמו לפני ינואר 1980. בניינים שהוקמו לאחר תאריך זה, אך הם ללא תקן ישראלי 413.


2. מהו תקן 413?


תקן זה הוא תקן ישראלי אשר מוכיח כי הבניין בעל עמידות בפני רעידות אדמה. בניינים שנוסדו לאחר ינואר 1980 ולא הוקמו עם תקן זה, זכאים ליישום תוכנית תמ”א 38 אך בתנאים שונים מאשר בניינים שהוקמו לפני ינואר 1980. את ההבדלים והמידע המלא לזכאות ניתן לקבל מחברות הקבלן שמכירות היטב את פרטי התוכנית וזכויותיה.
חיזוק מבנים פירושו הוספת מרכיבים שישפרו את העמידות של הבניין, החיזוק יעשה לפי כללים שנקבעו מראש וניתנו לקבלנים המורשים. טרם אישור ליישום תוכנית תמ”א 38 על הקבלן לאשר שהבניין אכן צריך לעבור שינויים שיגדילו את יציבותו והיכן. תוכנית זו מעניקה הזדמנות שיכולה להפוך את אזור המגורים של הפריפריה לאזור מועדף ולהגדיל את הביקוש בו עקב השינויים שיעשו בבניינים וכך כמובן גם להגדיל את ערך הדירות והתנאים מהם ייהנו דיירי הבניין.


3. איך מפקחים על יישום התוכנית?
ניתן לפקח על יישום התוכנית תחילה על ידי הכרת המידע המלא על תוכנית תמ”א כיום כבר קיימת תוכנית חדשה הנקראת תמ”א 38 2. לוודא בדיוק מהן הזכויות המגיעות לכן, מתי ניתן ליישם אותן וכיצד. לאחר שתכירו את הוכנית היטב תוכלו לקבל פיקוח וליווי מעורך דין לגבי כל התהליך. מעבר לכך חברות קבלן שמורשות ליישם את התוכנית בדרך כלל מציעות פיקוח הנדסי לאורך כל התהליך. בכך אתם, דיירי הבניין, תרוויחו שקט נפשי ויהיה מי שיעשה עבורכם את הבקרה היומיומית הנדרשת. בכל מקרה מומלץ להיות עם היד על הדופק ולעיתים להסתכל על הבנייה שאכן היא מתקדמת כראוי לפי כללי התוכנית.

4. האם לכל בניין משתלם לעשות תמ"א

בהחלט לא. פרוייקטים רבים של תמא מסתכים ולא מגייעם לסיומם, או שנגמרים בעוגמת נפש לדיירים לאחר שנתיים של פגיעה באיכות החיים. רצוי ללכת על תמא 38 רק כשאתם בטוחים גם בקבלן המבצע וגם בכשאיות הפרויייקט עבורכם הדיירים.

מאמר מפורט על כניסה לפרוייקט תמא 38

מאמר נוסף אצלנו באתר